Høsttid er ikke bare høstetid på Mallorca, men spesielt i november mange landsbyfestligheter, den såkalte Ferias (spansk) eller Firas (Mallorcan), i stedet. Noen ser tilbake på en lang tradisjon. Salg av landbruksprodukter og husdyrhandel var i tillegg til sosialt samvær og utvekslet grunnen til å organisere de forskjellige markedene. Firaene nyter stor popularitet blant lokalbefolkningen og turister.
Vel klingende navn som soppmesse, gresskarmesse, honningmesse gjør at du vil dra på besøk. Selv i dag tilbys fortsatt mallorkanske produkter og varer. Tilbudet varierer imidlertid. Noen kan bli skuffet hvis de finner rikelig med kitsch-, søppel- og porselenvarer i markedene. Men det stopper ikke Firas besøkende.
For eksempel på den "gode torsdagen" (14. november), "Dijous Bo", sprenger byen Inca i sømmene. Det er den største og en av de eldste messene på øya. Letingen etter en parkeringsplass blir et spill av tålmodighet, slik at reisen med kollektivtransport tilbyr.
Der samles tradisjon og modernitet: for eksempel er konkurransen om den mest praktfulle svarte grisen på kortene. For å sikre kvaliteten på kjøttet krever biologisk oppdrett av dyrene bare korn, eikenøtter, fiken og stikkende pærer. I tillegg tilbys dyreforestillinger, håndverk, tilbud fra lokale selskaper og kulturforestillinger. Men det er også mye masseproduserte varer, i tillegg til et middelaldermarked og musikk. Mellom tribunene passerer rundt 200 000 besøkende hvert år.
For eksempel på gresskarfestivalen i Muro (helg 2./3 november) vil det største gresskaret bli delt ut. En rest av landbruksfortiden på Mallorca. I Caimari vender olivenene, i Llubí honningen og i Mancor de la Vall soppen, nærmere bestemt Esclatasang - Blutreizker, som allerede tilbys på de ukentlige markedene på øya - i sentrum. Selvfølgelig er det musikk og dans for å høre og se der, så vel som suvenirer, samt øyproduktene. I Caimari blir for eksempel demonstrert en gammel oljefabrikk.
Likevel har høstfyras beholdt mye av sin autentiske karakter, selv om de er gjenstand for konstant endring. Noen steder, for eksempel Selva kommune, som Caimari tilhører, er standoperatører hvis tilbud ikke passer til temaet avvist, andre steder er det ikke så strengt. Men høsten er det perfekte tidspunktet å oppdage en landsby som ellers kanskje ikke hadde blitt besøkt. (CLS)
Høstmarkedene i oversikten:
Fram til søndag 3. november foregår soppuke i Alaró. Ingen typiske Fira, men restaurantene på stedet tilbyr spesielle menyer.
Fredag 1. november Inca: Fira de l'Art (alt om kunst). Fra 9 til 19 klokke middelaldermarked.
Lørdag og søndag 2. og 3. november, gresskarfestival (Fira de la Carabassa) i Muro. Det største og mest mallorcanske gresskaret er valgt
Søndag 3. november, Sant Marçal (Marratxí), høstmesse Fira de Tardor (lokale og økologiske produkter).
Fredag til søndag 8./9.10. November, Pollença, Fira d'Artesania (håndverk).
Torsdag 14. november Inca: Dijous Bo (største fira på Mallorca, landbruk, husdyr, håndverk, industri, mat, bondens marked, folkefest)
Helgen, 16./17. November Caimari (Selva): oliven og oljefire (olivenolje og oliven, jordbruk, håndverk).
Søndag 17. november, Llubí: Honigfira (honning, landbruk, kunsthåndverk).
Helgen, 23./24. November, Sa Pobla: Fira de l'Arrós (risretter, landbruk, handel, industri, husdyr) Fra 17. til 26. november vil "Menjar Bé" -risukene finne sted på restaurantene i landsbyen.
Søndag 24. november Santa Maria: Fira del Vi Novell (vin, landbruk, industri).
Søndag 24. november, Bunyola: Fira de Santa Catalina (jordbruk, storfe, husflid).
Helgen 30. november. Desember Mancor de la Vall: Sopp og Bergfira (jordbruk, husdyr og håndarbeid).